A színek hatalma

Amikor egy új logót, arculatot tervezünk az egyik első és legfontosabb feladatunk a színek kiválasztása. Vannak témák, amik úgymond hozzák magukkal a színeket, így könnyebb a dolgunk. De vannak estek, amikor nagyobb „erőfeszítéseket” kell tennünk a megfelelő színek kiválasztásáért.

Mielőtt nekiállnánk összeállítani a palettánkat, érdemes néhány színelméleti alapszabállyal megismerkednünk, hogy ne lőjünk túl nagy bakot. Alapvetően mindenki tudja, hogy a színek jelentéssel bírnak, azáltal érzelmeket váltanak ki, hangulatot közvetítenek. Mivel a vásárló/fogyasztó/érdeklődő az esetek igen nagy százalékában érzelmi alapon dönt, így nagy jelentősége van annak, hogy milyen színeket is választunk.

Nézzük meg az egyes színek jelentését!

Sárga: energia, vitalitás, frissesség, vidámság, öröm

Narancs: energikusság, dinamikusság, egészség, kreativitás, vidámság, barátság, szórakozás

Piros: tűz, erő, szenvedély, szerelem, veszély

Lila: nemesség, gazdagság, luxus, titokzatosság, nőiesség, nosztalgia

Kék: tudás, megbízhatóság, kommunikáció, nyugalom

Zöld: természet, környezet, energia, egészség, fenntarthatóság, nyugalom, jólét  

Barna: organikus, természetes, egyszerű, rendezett, tartós

Rózsaszín: csajos, kislányos, romantikus, bájos, fiatalos

Fekete: elegancia, luxus, hatalom, rejtély

Szürke: formális, konzervatív, egyensúly, modernitás

Fehér: tisztaság, egyszerűség, minimalizmus, tökéletesség

Hogyan párosítsuk a színeket?

A következő fontos kérdés, hogyan párosítsuk a színeket. Ehhez érdemes a színkörrel megismerkednünk. A színkörön az egymással szemben levő színek kontrasztot alkotnak, egymást kiegészítő színek. Az egyik legismertebb kontraszt a fekete fehér. Ha a színkontraszt mellett döntünk, akkor érdemes a két színt fehérrel kombinálni. Az egymáshoz közel álló színek pedig harmonikus színpárokat képeznek. Ez nem csak két különböző, egymás mellett elhelyezkedő szín lehet, de lehet ugyanazon szín különböző árnyalata is. Amit mindenképpen kerüljünk, az a színek konfliktusa. Ez alapvetően abból adódik, hogy eltérő stílusú színeket választunk. Például, ha élénk színeket választunk, azt ne párosítsuk pasztel színekkel.

Ezek az alapvető elméleti tudnivalók a színekről. Hogyan is néz ki ez a gyakorlatban? Ha van már egy kialakult elképzelés a színeket illetően, akkor érdemes a fenti szempontok alapján megnézi, hogy a színválasztásunk megfelelő-e, illeszkedik-e mondanivalónkhoz, azt fogja-e közvetíteni, amit szeretnénk. Ezzel a „módszerrel” azt is megnézhetjük, hogy a kiválasztott színek jól mutatnak-e együtt.

Ha nincs ötletünk, akkor a fenti szempontok adhatnak egy kiindulópontot, hogy milyen irányba gondolkodjunk. Inspirálódjunk! Ez egy nagyon hasznos dolog, én imádom. Órákat tudok eltölteni az inspirációgyűjtéssel. És ma már ez olyan egyszerűen és gyorsan megy köszönhetően az internet világának. Akár a buszon ülve, vagy sorban állás/várakozás közben is megteheted. A legjobb virtuális hely erre a Pinterest. Már korábban is használtam, de mióta webdesignnal foglalkozok megsokszorozódott a Pinteresten töltött órák száma. Rengeteg előre összeállított színpalettát találhatunk. De nemcsak palettákat tudunk rajta keresni, a szebbnél szebb fotók, képek is adhatnak inspirációt. Egy-egy képből akár mi magunk is készíthetünk színpalettát. Ehhez a https://www.colourlovers.com/ oldalt javaslom.

Forrás: Pinterest

De vannak olyan weboldalak, ahol rengeteg színpalettát tudsz megcsodálni. Az én személyes kedvencem a https://www.design-seeds.com/. Ezen az oldalon tematikusan, vagy akár egy adott szín kiválasztásával is tudsz palettát keresni.  

Amikor a saját arculati színeimet kellett kiválasztanom, a követező szempontok szerint haladtam:

  • Adott volt a stílus, ami engem már korábban is megfogott. Ez a stílus a shabby chic volt, ami a pasztel színeket helyezi előtérbe fehérrel kombinálva.
  • Ezen a vonalon elindulva elkezdtem inspirációkat gyűjteni a Pinteresten. Nagyon sok színpalettát és képet gyűjtöttem össze.
  • A kiválasztott színpalettán a következő színek kaptak helyet: barna, zöld, kék, rózsaszín – eredeti, tartós, energikus, fejlődő, megbízható, csajos. Az alapvető értékeket, mondanivalót közvetíti.

Merülj el a színek világában! Inspirálódj, nézegess gyönyörűbbnél gyönörűbb színpalettákat!

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.