Alakzatok pszichológiája

Az alakzatok pszichológiája

A logónk, arculatunk, weboldalunk tervezésekor sok-sok tényezőt kell szem előtt tartanunk. Beszéltünk már színekről, betűkról, képekről, illusztrációkról. Most egy újabb témát hoztam, mégpedig az alakzatokat. Mert bizony az alakzatoknak is van jelentésük. Érdemes ezt is körbejárni, amikor tervezünk, különösen a logónk esetében.

Négyszögek

A négyszögek stabilitást, egyensúlyt és tradíciót sugallnak. Logódesignban professzionalizmust, hatékonyságot és erőt ábrázolnak.


Rombusz

Egyike a négyszögeknek és mint olyan a rombusz is hordozza azokat a jelentéseket, amelyet a négyszögeknél megbeszéltünk. Ugyanakkor a sarkára állított négyszög a labilitást és a mozgást ábrázolja. Kedvelt kortárs szimbólum.


Körök

A körnek vagy gyűrűnek pozitív emocionális üzenete van. Alapvetően inkább női közönséget szólítja meg. A végtelen, a védelem és a nőiesség jelképe, ugyanakkor a közösséget és egységet is szimbolizálja


Háromszög

A háromszögek esetében két megközelítésről is beszélhetünk. Egyrészt a misztikum, a rejtély és az erő jele. Gyakran használják olyan logókban, melyeknek vallási, jogi vagy misztikus töltete van. Másrészt a háromszög a stabilitás, az energia, és agresszió jele is.


Hatszög – hexagon

Egyre gyakrabban használják a hatszöget a dizájnban, mivel rendkívül izgalmas és formabontó. Nagyon egyedi felületeket tudunk vele kialakítani. A hexagon az egységet és ez egyensúlyt szimbolizálja.


Vonalak

A függőleges vonalak elkötelezettséget és határozottságot közvetítenek. Ha logóban használjuk, akkor elsősorban haladásról, fejlődésről üzenünk.

A vízszintes vonalak az időnben való mozgás/haladás/fejlődés érzését keltik, így inkább a futurisztikusabb, technológiai témájú logókban érdemes használni

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.