Hogyan is kezdjünk neki?

Miközben ezt a bejegyzést írom, épp a vizsgamunkámon dolgozom, ami ez a honlap. Ezt a kérdést az elmúlt hónapok alatt gyakran feltettem magamnak. Minden alkalommal, mikor a tanfolyam során egy feladatot kaptam, mikor a modulzárókat csináltam, vagy mikor egy pályázatot készítettem. Most már nagyjából körvonalazódik egy szisztéma, amit követek. Ezt alkalmazom, amikor mondjuk egy pályázati munkát kell összetenni, de ezt igyekeztem követni akkor is mikor a saját oldalamat készítettem el. Ez a vizsgamunkám, ami jelenleg olyan 80%-os, így már merek róla nyilatkozni egy bejegyzésben is. Főleg, hogy mire elolvassátok már 100%-os lesz 🙂

Azért is tűnik jó választásnak a saját oldalam/ vállalkozásom erre a bejegyzésre, mert ezt nekem teljesen a nulláról kellett felépítenem. Úgymond semmi “adat”, támpont nem volt adott. Vagyis egy mégis … ÉN … és azt hinné az ember, hogy saját magának pikk-pakk összetesz egy ilyet, hiszen tudja, hogy mit akar, mi az elképzelése. Hát nem így van … szerintem ez az egyik legnehezebb. Főleg ha belegondolsz, hogy ez leszel TE … igen a nagybetűs … ezzel fognak azonosítani, ezzel fogsz pénzt keresni … hát mit mondjak, nagyon kritikusan szemléltem mindent és volt mikor nagyon nagyon elégedetlen voltam.

Az első lépés a színek meghatározása, kiválasztása volt. Vagyis inkább ez volt a második lépés. Az első feladat maga a stílus meghatározása volt. Nagyon sok minden tetszett és tetszik a mai napig. Több tervet is készítettem, de végül a SABBY CHIC stílust éreztem igazán a magaménak. Ebben a stílusban láttam egyben a teljes arculatot. Ehhez nagyon sokat inspirálódtam különböző oldalakon. A kedvencem a Pinterest, amit már korábban is használtam, de mióta elkezdtem a tanfolyamot a Pinteresten töltött idő megsokszorozódott. Rengeteg inspirációt gyűjtök ott, és igyekszem nagyon jól rendszerezni őket, hogy tudjam mit hol találok. Tehát színeket kellett találnom. A stílusból kifolyólag a pasztel színek felé orientálódtam és rengeteg gyönyörű színpalettát találtam. Végül ez a paletta lopta be magát a szívembe. A pasztel színek amúgy is nagyon közel állnak hozzám, szeretem azt a finomságot, letisztultságot és eleganciát, amit ki tudnak fejezni.

Forrás: Pinterest

Megvolt a kiinduló pont. A következő lépés a logó megtervezése volt. Erre már voltak ötleteim: a kerek forma tetszett, a vízfesték hatást mindenképp szerettem volna belecsempészni, az “ED” betűkombinációt terveztem szerepeltetni a logóban és ehhez egy kalligrafikus fontot képzeltem el. Ezek ötvözéséből született meg végül az Especial Design logója.

Ezt követően elkészítettem a saját moodboardomat, vagyis a hangulattáblámat/ arculati tervemet. Akár egy megrendelő esetében. Imádom megszerkeszteni a moodboardot, számomra az egyik kedvenc etapja a munkafolyamatnak. Amikor kész van és látod egyben az egészet, visszaköszön az a hangulat, stílus, ami mentén tervezgetted az arculatot – már ha jól csináltad. A saját hangulattáblám így nézett ki mikor elkészült.

És mikor láttam egyben az egészet, már maga a webdesign is kezdett összeállni a fejemben. Ha jól megnézitek, akkor a párhuzamok jól láthatók. Innen már gyakorlatilag az egyik lépés hozta a másikat. A weboldal kialakítása és felépítése nem kis feladat volt … és nem azért, mert annyira bonyolult lenne, hanem azon okból, amit már korábban is említettem … nagyon kritikus voltam/vagyok minden leütött billentyűvel szemben 🙂 De erről a folyamatról, majd egy másik bejegyzésben számolok be.

Természetesen itt most mindent kissé leegyszerűsítve írtam le, inkább csak a különböző lépésekre koncentrálva. Valójában minden egyes lépésnél nagyon sok szempontot kellett figyelembe venni, hogy végül a döntés/ választás megszülessen. A következő bejegyzéseimben ezeket a szempontokat fogom egy kicsit jobban kivesézni.

Ha tetszett, amit olvastál, kérlek oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.