Tipográfia

fontok

Mi az a tipográfia? A tipográfia nyomtatott betűkkel foglalkozó szakma és művészeti ág, melynek célja olyan írásképet kialakítani a betűtípusok és betűcsaládok alkalmazásával, mely egyszerre esztétikus és célszerű. A színek mellett a másik meghatározó elem a betűkészlet. Egy logónál kiemelten fontos szerepe van, kiváltképp, ha tipográf logót készítünk. De mondjuk, ha egy törzsszöveget készítünk, esetleg egy blogbejegyzést, akkor már más szempont szerint választunk. A betűk nem csak arra szolgálnak, hogy információkat adjunk át velük. A jól megválasztott betűkészletnek esztétikai értéke van, ugyanúgy hangulatot tudunk vele megjeleníteni, mint a színekkel.

A megfelelő font kiválasztásához érdemes megismerkednünk a fontok fajtáival.

Fontok típusai

Talpas fontok : más néven „serif” betűtípusok. Ahogy a neve is mutatja ezeknek a fontoknak van egy kis talpa, ezért ezeket inkább klasszikus, elegánsabb megjelenéshez használjuk.

Talpatlan fontok: más néven „sans serif” betűtípusok. Ezek a fontok inkább modernebb külsőt kölcsönöznek. A weboldalak szövegét inkább talpatlan betűkkel készítjük.

Kalligrafikus fontok: rajzolt kézírásra emlékeztető fontok, kissé díszesebbek, ezért kifinomultabb, elegánsabb megjelenést adnak.

Kézírás jellegű fontok: ahogy a neve is mutatja ezek a betűtípusok egyszerűen különböző kézírásokat jelenítenek meg.

Díszfontok: rengetegféle díszfont létezik, némelyikük akár különböző motívumokat is használhat. Ezeket a fontokat valóban csak nagyon indokolt esetekben használjuk, esetleg iniciálénak egy-egy betűt.

A különböző betűtípusokat keverhetjük, párosíthatjuk is. Egy logóban kifejezetten jól mutat, ha két betűtípus is megjelenik. Természetesen nem mindegy, hogy melyik fontot melyikkel párosítjuk. A betűtípusok kiválasztásánál mindenképpen a témát vegyük alapul, ehhez keressük meg a megfelelő fontot. Nézzük meg egy gyakorlati példán keresztül.

Gyakorlati példa

A Natúr Szépség logójában egy talpatlan és egy kalligrafikus font találkozik. A választáskor figyelembe vettem a márka célközönségét. Kik ők? Elsősorban nők. Olyan modern, felvilágosult nők, akiknek nagyon fontos, hogy milyen alapanyagokat használnak. Nem utolsósorban ők valószínűleg magasabb jövedelemmel is rendelkeznek, hiszen ezek a kozmetikumok nem olcsók. A talpatlan nyúlánk font a maga modernségével és a karcsú vonalvezetésű kalligrafikus font az eleganciájával ötvözi mindezt.

Kedvenc fontlelőhelyeim: Google Fonts, Dafont

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.