Tárhely szolgáltatás

Tárhely szolgáltatás, tárhely szolgáltató választás

Hogyan válasszunk tárhely szolgáltatót?

A tárhely szolgáltatás, pontosabban a tárhely szolgáltató kiválasztása nem egyszerű feladat. Rengeteg szolgáltató van a piacon és bizony nehéz lehet a választás. kiváltképp ha igazán azt sem tudod, hogy mire is kellene figyelned. Ügyfeleim révén már több szolgáltatóval is volt szerencsén együtt dolgozni – abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy eddig jobbára pozitív tapasztalatim voltak. Nem fogok it most szolgáltatók nevesíteni, pro és kontra érveket felsorolni. Inkább az a célom, hogy olyan szempontokat vegyek sorra, ami egy laikusnak is segítség lehet a döntés meghozatalakor.

Ha egyedül tervezed felépíteni a weboldalad és nincs segítséged, aki elnavigálna a tárhely szolgáltatás útvesztőjében, akkor mindenképpen szentelj figyelmet ennek a bejegyzésnek. A tárhely lesz a weboldalad motorja, ezért nagyon fontos, hogy végül ki mellett teszed le a voksodat!

Tisztázzunk néhány alapvető fogalmat: tárhely és domain-név

Mi a tárhely és miért van rá szükség?

A legegyszerűbben talán úgy tudnám megfogalmazni, hogy a tárhely lesz a weboldalad otthona. Ő fogja biztosítani, hogy az oldaladat a nap 24 órájában, az év minden napján elérjék a látogatók. A tárhelyeden tárolod minden adatodat, ezért nagyon fontos a tárhely szolgáltatás minősége.

A tárhely szolgáltatást úgy kell elképzelni, hogy a szolgáltató üzemeltet egy csomó szervert, amelynek egy kis részét fogod te kibérelni. A szerverek folyamatosan kapcsolódnak a világhálóhoz, így biztosítják, hogy a weboldalad állandóan elérhető legyen.

Mi az a domain-név?

A domain-név lesz a weboldalad neve/ címe, ezt fogják a látogatók beírni a böngészőbe. Ez én oldalam esetén ez az especialdesign.hu. Alapvetően a Te feladatod lesz kiválasztani, hogy milyen címen fogják megtalálni a weboldalad. Ez sem mindig egyszerű, érdemes néhány szempontot figyelembe venni:

  • nézd meg a célcsoportodat, a kulcsszavaidat – keresőoptimalizálási szempontból is előnyös, ha már az elején olyan domaint választasz, amelyben szerepel a kulcsszavad
  • .hu, .com, .eu …. stb – a végződés kiválasztásánál is érdemes a célpiacot figyelembe venni. Ha alapvetően Magyarországban gondolkodsz, akkor a legjobb választás a .hu. De ha nemzetközi vizekre evezel, akkor a .com választása célszerűbb.
  • ellenőrizd, hogy az általad megálmodott domain-név még szabad-e – ezt itt megteheted: DOMAIN ELLENŐRZÉS

A tárhely és domain-név bérlés egy olyan költség, amit minden induló vállalkozás meg tud engedni magának, így én nem ajánlom az ingyenes megoldásokat, mert később sok problémát okozhatnak. Mit jelent ez? Mondjuk induljunk ki a saját költségeimből: a tárhely éves díja bruttó 5000 Forint körül mozog, a domain-név pedig két évre szól és nagyjából bruttó 3000 Forintot jelent. Szerintem ez nem az az összeg, amin érdemes spórolni.

A tárhely szolgáltatás és ami mögötte van – hogyan válasszunk tárhely szolgáltatót?

Vegyünk sorra néhány szempontot, ami segíthet a döntésben! Ne feledd a tárhelyed lesz a weboldalad motorja, fontos, hogy kifogástalanul működjön!

Tárhely + domain egy helyen

Célszerű olyan szolgáltatót választani, ahol a tárhelyet és a domain-nevet is el tudod magadnak intézni. Ez leegyszerűsíti számodra a dolgokat és könnyebb lesz kezelni a jövőben.

A tárhely fizikai elhelyezkedése

Itt elsősorban a célközönségedet kell alapul venned. Honnan fognak a weboldaladra látogatni? Ha alapvetően Magyarországot célzod meg, akkor érdemes olyan szolgáltatót választanod, amelynek szerverei fizikailag is Magyarországon vannak. Egy weboldal betöltési idejénél számít, hogy a szerver fizikálisan milyen messze van.

Bővíthetőség

Érdemes megnézned, hogy az alapcsomagon túl milyen bővítési lehetőségek vannak. Számolni kell azzal, hogy a weboldalad fejlődni fog, egyre több látogatója lesz. Esetleg a vállalkozásod profilja is bővül, új funkciókkal szeretnéd majd kiegészíteni a weboldalad, esetleg lesz egy nagyforgalmú webshopod. Ehhez bizony a teljesítményt és kapacitást is kell növelni. Nézd meg, hogy erre milyen opciók vannak a jövőben.

Aldomainek száma

Lehet, hogy kezdetben nem lesz rá szükséged, de a jövőben mindenképpen jól jön, ha lehet a tárhelyeden aldomaineket létrehozni. Mi az az aldomain? Ezt úgy kell elképzelni, mint a weboldalad gyermekét, amelynek elérhetősége így fog kinézni: valami.domainnevem.hu. Ez nagyon jól fog jönni időszakos kampányokhoz például, vagy egy jövőbeni webshophoz.

Emailek

Mindenképpen járj utána, hogy a csomagodhoz jár-e emailcím és ha igen, akkor mennyi. Profizmust sugall, ha van a domain-nevedre végződő emailcímed. A legjobb, ha nem csak egyre van lehetőséged!

Segédletek

Nézd meg, hogy a tárhely szolgáltatód weboldalán vannak-e segédletek a tárhely használatához, kezeléséhez. Ezek mindig jól jönnek, ha elakadnál egy-egy lépésnél.

SSL

Na az meg mi? Biztosan láttál már olyan webhelyet, ahol a böngészőben a név előtt az szerepelt, hogy “nem biztonságos”. Az ilyen weboldalak http://-vel kezdődnek. Ahhoz, hogy biztonságos legyen szükség van egy úgynevezett SSL tanúsítványra, ettől https://-el fog kezdődni a weboldalad. Ez mindenképpen előnyös a felhasználók és a Google szempontjából is, de például webshopok esetében kifejezetten ajánlott. Nem árt ha a tárhely szolgáltatódon keresztül ezt is el tudod intézni és segít a beállításában.

Ügyfélszolgálat

Talán ezzel kellett volna kezdenem … Ha egyedül vágsz bele, mindenképpen szükséged lesz egy jó kis csapatra, akiket el lehet érni. De természetesen ettől függetlenül is fontos a support minősége. Fontos, hogy rendelkezésre álljanak, az esetlegesen felmerülő problémát gyorsan orvosolják. De emellett jó ha segítőkészek és hajlandóak elmagyarázni bizonyos dolgokat számodra.

Az én tippem

Az én favoritom a MikroVPS, nagyon elégedett vagyok velük. Az összes weboldalam náluk van és nagyon sok ügyfelem is őket választotta, eddig még sosem csalódtunk. Én a csomagjaik közül az NVMe Cpanel tárhelyek valamelyikét javaslom, ezekben biztos nem fogsz csalódni.

A MikroVPS csomagjait ezen a linken keresztül éred el. Ha tanácsra van szükséged, akkor pedig nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot.

Szólj hozzá!