Portérfotózás honlapra

Hogyan készül a profi portréfotó?

Halmai Gyöngyi fotós tippjei

Szükséged van egy jó képre magadról az önéletrajzodhoz, a weboldaladra, vagy akár egy cikkhez? Felejtsd el a telefonod kameráját! Még akkor is, ha egyébként szuper képeket lehet vele lőni kirándulás közben. Bízd a portrékészítést egy profi fotósra, aki pontosan tudja, hogyan készülhet rólad igazán előnyös és megnyerő kép akkor is, ha úgy gondolod, hogy rólad nem lehet jó képet csinálni.

Miben segít egy profi fotós?

  • Egyeztet veled arról, hogy milyen célból készülnek a képek
  • Tanácsot ad arra vonatkozóan, hogy mit viselj a fotózáson
  • Oldja a gátlásokat, bátorít, biztat
  • Ha szükséges, sminkest és/vagy stylistot ajánl számodra
  • Figyel a fényviszonyokra
  • Ügyel arra, hogy a személyiségedet is tükrözze a fotó
  • Utómunkákat végez a képeken

A profi fotózásról, és a portrékészítés rejtelmeiről Halmai Gyöngyi fotóssal beszélgettünk, aki nem ijed meg a kihívásoktól, és szívesen készít jó képeket azokról is, akik szerint ez lehetetlen küldetés.

Mit jelent számodra a fotózás, hogyan lett belőled fotós?

A fényképezés hobbiként indult. Egy multinál dolgoztam (reklámszakmában) és már nagyon nem éreztem magam jól. Úgy éreztem, hogy szükségem van valami újdonságra, új impulzusokra, így jelentkeztem egy fotótanfolyamra. Innen pedig gyakorlatilag már nem volt megállás. Mentem tovább a tanfolyamokon, workshopokra jártam és elvégeztem a MUOSZ fotóriporteri szakát, valamint jártam a MOME-ra tanfolyamra és a Szellemkép szabadiskolában is elvégeztem egy évet.

Ekkor még dolgoztam, de egyre inkább éreztem, hogy már nem ez az én utam, elmentem 2 hónap fizetés nélküli szabadságra, hogy átgondoltam az életemet és 1.5 hónap után felmondtam. Ekkor még nem volt kialakult ügyfélköröm, nem dolgoztam fotósként, nem voltak ügyfeleim, de belevágtam, mert hittem benne.

Először kiélveztem a szabadságot és csak ismerősöknek fotóztam, majd szépen lassan jöttek az ajánlások és az újabb munkák. Így vált szépen a hobbim a hivatásommá, az életemmé.

Merész döntés volt kilépni a munkahelyemről, de a mai napig úgy érzem, hogy életem legjobb döntése volt. Folyamatosan éberen tartja a kreativitásomat és a megújulásra, jobbá válásra ösztönöz. A fotózás a szenvedélyem és minden nap hálás vagyok, hogy azzal foglalkozom, amit szeretek csinálni.

Mennyire népszerű ága a portréfotózás a fotózásnak? Mit látsz, sokan veszik igénybe ezt a szolgáltatást?

A portréfotózás igen népszerű, ahogy én látom, inkább a hölgyek veszik igénybe. Sokszor önbizalom építő szerepet tölt be. Hozzám általában 30 felettiek szoktak jönni, akik sokszor egyedülállók vagy egy szakítás után vannak, vagy egyszerűen csak szeretnék megünnepelni a nőiességüket, születésnapjukat és szeretnék, ha ez képek formájában is megörökítésre kerülne.

Sok vállalkozáshoz, weboldalhoz, önéletrajzhoz szükséges egy jó profilkép, ám nem mindenki érez magában bátorságot ahhoz, hogy részt vegyen egy portréfotózáson. Hogyan lehet lazítani a gátlásokat, hogyan lehet így sikeres egy portréfotózás?

Sajnos sokan még a mai napig sajnálják a pénzt egy jó üzleti portré elkészítésére, legyen az önéletrajz vagy weboldalhoz készülő fotó, pedig ez a befektetés többszörösen megtérül.

Egy profi fotó, amely nyugalmat, magabiztosságot, profizmust sugall, nagyban hozzájárulhat az egyén sikeréhez.

Fontos azonban megjegyeznem, hogy számomra nagyon fontos egy üzleti (valójában bármilyen) portré elkészítésekor a hitelesség. Fontos, hogy az egyéniség, az egyediség átjöjjön a képen keresztül is. Én ezért nem szeretem a stúdiós, erősen beállított és „megfényelt” képeket, ugyanis ezeken a képeken a személyesség teljesen eltűnik és sokszor szinte felismerhetetlen a modell.

Az emberi hozzáállás mindig segít a gátlások oldásán. Amikor érzik, hogy nem elvégzendő feladatnak tekintem őket, hanem azért vagyok ott, hogy egy jó képet készítsek nekik.

Mire számíthatnak a fotózás során azok, aki úgy döntenek, hogy veled szeretnének dolgozni?

Mindenképpen oldott, jó hangulatban eltelt fotózásra, sok nevetéssel, lazasággal. Addig készülnek a képek, amíg nem jön a képeket látva, hogy „jé milyen jól nézek ki” felkiáltás.

Elég közvetlen a stílusom és ezt általában értékelik az emberek. A hölgyek sok bátorítást kapnak, így a rivalizálás érzése elő sem kerül, az urak pedig örülnek, hogy egy nő foglalkozik velük.

Van olyan, aki úgy érzi, hogy egyáltalán nem fotogén, nehezen oldódik fel a kamera előtt. Egy tapasztalt fotós bárkiről tud a célnak megfelelő portrét készíteni (pl. önéletrajz, weboldal, stb.)?

Legtöbben úgy gondolják, hogy nem fotogének! 🙂 A legtöbbször úgy jönnek el a fotózásra, hogy „felkészítenek”, hogy róluk nem lehet jó képet csinálni.

Ilyenkor sem sürgetem a fotózást, szépen, fokozatosan megyek közel. Sokszor valóban a teleobjektívet veszem elő először, ezzel jó pár méter távolságból kezdek el fényképezni. Egyrészt egy ilyen optikának van tekintélye, azaz ezt meglátják, és azonnal elhiszi, hogy profi vagyok (ha előtte esetleg kétségei voltak), majd amikor látom, hogy már oldódik, akkor egyre közelebb megyek és optikát cserélek. Ilyenkor már általában feloldódott és a közelségem nem zavarja.

Ha nem is élete fotóját, de mindenkiről lehet készíteni megfelelő portrét, amelyet aztán szívesen használ fel.

Mennyibe kerül egy portréfotózás? Mondanál, kérlek egy körülbelüli árat, amivel számolni kell?

A portréfotózásban az árak nagyon tág skálán mozognak. Van fotós, ahol már 15.000 forinttól elérhető, van, akinél hat számjegyű. Nálam most 30.000 forinttól van elérhető csomag.

Hogyan zajlik nálad egy portréfotózás, mi a menete? Mennyi időt vesz igénybe?

A fotózás kb. 1 óra, ennél többre akkor sincs szükség, ha nagyon „merev” a modell és nehezen tud feloldódni.

A fotózást megelőzi egy egyeztetés, amikor megbeszéljük, hogy milyen célra készülnek a fényképek, hol készüljenek, mit viseljen, hogyan készüljön fel a napra.

Szeretem úgy időzíteni, hogy az erős fényeket elkerüljük (szabadtéri fotózás esetén), tehát a késő délutáni órákat szoktam javasolni. Amennyiben stúdióban fotózunk, ott is inkább a természetesen fényeket részesítem előnyben.

A jó képekhez szükség van adott esetben profi sminkre, esetleg frizurára is?

Sok esetben igen. Egy szépen elkészített smink sok utómunkától menekít meg, ráadásul a modell is szebbnek érzi magát, ha kap egy sminket (ami lehet teljesen naturális, hétköznapi is), illetve ha a frizurája is frissen van elkészítve.

Önéletrajz fotóknál nem szoktam javasolni, de a hölgyeknél saját smink és frissen mosott frizura mindenképpen ajánlott.

Weboldalra, komolyabb üzleti fotók, illetve személyesebb jellegű képek esetén szoktam ajánlani a sminkest, fodrászt, néha stylist segítségét is, de minden esetben a természetesség híve vagyok, a túl erős sminket soha nem javaslom.

Szerinted miért ajánlanak szívesen másnak is téged egy-egy fotózás után?

Az emberek szeretik a stílusomat, a látásmódomat, hogy úgy látják magukat vissza a képeken, amire nem is számítanak, de mégis természetesen. Általában meglepődnek, hogy mennyire el tudták magukat engedni, milyen sokat nevettünk és milyen sok jó kép készült róluk.

Korábban (a fotózás előtt) sosem gondoltam volna, hogy olyan a személyiségem, aki előtt könnyű megnyílni és szívesen mutatják meg magukat előttem. Gyakran kapom azt a visszajelzést, hogy a kedvességem, türelmem és közvetlenségem miatt nagyon jól érezték magukat.

Szükséged van egy jó portréfotóra? Látogass el Gyöngyi weboldalára, vagy a Facebook oldalára, és tájékozódj a lehetőségekről! 

Szólj hozzá!