Az elavult weboldal rontja a hitelességed

Bizonyára előfordult már veled is, hogy rátévedtél egy weboldalra és az volt az érzésed, hogy ez valamikor az internet hajnalán készült, amikor még a jó öreg betárcsázós net volt. Azon gondolkodsz ilyenkor, hogy vajon mikor is nyúltak utoljára ehhez az oldalhoz, foglalkozik ezzel valaki, egyáltalán aktuálisak az infók rajta vagy az is az internet hajnalából származik? Bizony már ilyenkor felmerül a látogatóban, hogy mennyire bízhat bennede. A hitelességed szempontjából nagyon fontos, hogy ne egy elavult weboldal várja a látogatókat.

Az elavult weboldalak rossz benyomást keltenek a felhasználókban, ezáltal kevesebb időt töltenek el rajta, és ez csökkenti a konverziót is. Vagyis az igazság inkább az, hogy az ilyen oldalakat ma már nem is böngésszük. Egyszerűen bezárjuk, mert nem tudunk mit kezdeni vele! Ebben a cikkben kivesézzük, hogy mitől is számít elavultnak egy weboldal, mit érdemes átalakítani, hogyan érdemes nekiállni.

Tarts velem is nézd most egy kicsit más szemmel a weboldalad! Nézd meg, hogy mennyire felel meg a mai trendeknek, követelményeknek, hol lehetne javítani rajta.

A design és a felhasználói élmény elavultsága

Ha eddig azt gondoltad, hogy a design és felhasználói élmény csak azért fontos, hogy jól nézzen ki a weboldalad, akkor elárulom, hogy nagyon rossz úton jársz. Ugyanis a rossz design nem csak azt eredményezi, hogy valami ronda, hanem rontja a felhasználói élményt is, azaz az oldal használhatóságát is. Ez pedig ahhoz vezet, hogy nem jön létre a konverzió, azaz a weboldal nem éri el a célját.

Na de ha a designnál maradunk, akkor mik lehet az árulkodó jelek, hogy egy weboldal a hippi-korszakban ragadt:

Ezek nagyon tipikus jelek, amelyek arra utalnak, hogy eljött az ideje egy kis vérfrissítésnek. A modern, letisztult design nem csak vonzóbbá teszi az oldalad, hanem javítja a felhasználói élményt is. Egy egyszerűbb design, könnyen kezelhető navigációval és egy jól elrendezett tartalommal segíti a felhasználót az információ megtalálásban. Ha „otthonosan” érzi magát, megtalálja a kérdéseire a választ, akkor érzi, hogy jó helyen jár. Ergo könnyebben lesz belőle vásárló vagy ügyfél.

Itt még kitérnék a felhasználói útvonalra is. Mit is takar ez? Ez tulajdonképpen olyan, mint egy túraútvonal, ami megfelelően van kitáblázva, így a lelkes túrázó mindig tudja, hogy merre kell haladnia, hogy elérjen a célhoz. Pontosan ez a feladatunk egy weboldal esetében is. A látogatót vezetni kell, mindig meg kell mondani neki, hogy merre haladjon tovább, hogy végül célba érjen, azaz létrejöjjön a konverzió.

Az elavult weboldal másik fontos jellemzője az elavult tartalom

A design az, ami életre kelti az oldalunkat, de ennek összhangban kell lennie a szöveges tartalommal is. Nagyon fontos, hogy ne csak a kinézetre fektess nagy hangsúlyt, hanem arra is, hogy a tartalmaid rendben legyenek. Mi számít elavult tartalomnak?

Az elavult tartalomnak számos káros hatása lehet. A látogatók bizalmukat vesztik, ha azzal szembesülnek, hogy nem frissek az információk az oldalunkon. Egyszerűen szólva rontja a hitelességünket. Emellett a Google és más keresőmotorok is figyelembe veszik, hogy az oldalunk mennyire friss és releváns, és ez befolyásolhatja a keresőkben való megjelenésünket.

Tehát nem árt, ha a weboldalad tartalmait kivesézed, megnézed, hogy melyik nem aktuális vagy nem releváns és azokat aktualizálod. Nagyon figyelj a kapcsolati adatokra, hogy helyesek legyenek. 

Ha úgy érzed, hogy a tartalomfrissítés túl nagy falat, akkor mindenképpen érdemes felvenned a kapcsolatot, egy szövegíróval, aki jártas a weboldalak szövegezésében. Ő segít abban, hogy a szövegeid ne csak aktuálisak legyenek, hanem fenn is tartsák az olvasó figyelmét.

Az elavult technológia része egy weboldal felülvizsgálatának és frissítésének. A modern technológiák használata nagyon fontos, hogy az oldalunk lépést tudjon tartani a rohanó digitális világgal. Az elavult technológiák a weboldal sebességét, biztonságát, megbízhatóságát és funkcionalitását is negatívan befolyásolhatják.

Az elavult technikai megoldások

Tulajdonképpen az elavult design is egyfajta régimódi technikai megoldás. De ide soroljuk azt is, ha egy weboldal nem reszponzív, azaz nincs optimalizálva a különböző kijelzőkre. Ezek mind rossz felhasználói élményt nyújtanak a látogatóknak. De itt megemlíthetjük azt is, ha egy weboldal nem jól jelenik meg a különböző böngészőkben.

Ezek közül az egyik legfontosabb talán a reszponzivitás. Ez azt jelenti, hogy a weboldal alkalmazkodik a különböző készülékek kijelzőméreteihez, lehetővé teszi, hogy a felhasználók bárhol, bármikor könnyedén elérhessék az oldalunkat. És akkor tegyünk még említést barátunkról, a jó öreg Google-ről is. Nagyon fontos, hogy a honlapunk gyors legyen, azaz a betöltési sebesség rendben legyen. Ezt a Google értékelni fogja és segít, hogy előrébb kerüljünk a keresési találatok között – persze több más szempontot is figyelembe vesz a nagytesó, de ez egy nagyon fontos szempont. És mindemellett a felhasználói élményt is javítja – nem szeretjük a lassú oldalakat.

És akkor itt visszakanyarodnék a jó öreg betárcsázós internet világába. Emlékszem, hogy mikor a főiskolát kezdtem, tantárgyfelvétel és a vizsgajelentkezés egy nagyon stresszes időszak volt …. Na nem csak azért, mert be kellett férni a létszámba, meg azért, mert meg kellett lennie a kreditnek, meg az sem ártott, ha nem egy időben voltak a vizsgáink, hanem azért is, mert mindezt a Neptunon keresztül kellett megtenni. És amikor megnyílt a jelentkezési lehetőség, mindenki egyszerre akart a betárcsázós internettel felcsatlakozni. Hát több üveg elfogyasztott nutella, meg energiaital őrzi ennek a remek időszaknak az emlékét. Egy egész éjjel elment vele, mire 10 tantárgyat fel tudtam venni. És szerintem ezt az időszakot senki nem sírja vissza. Ma már ahhoz vagyunk szokva, hogy másodperceken belül ott az infó, két kattintással jelentkezünk, vagy vásárolunk. És ezt kell tudnia a te oldaladnak is.

Az elvault weboldalon magas a biztonsági kockázat

Ha WordPress weboldalad van, akkor soha ne feledkezz meg a háttérről. Azaz mindig legyen friss a WordPress, a sablon, a bővítmények. Az elavult verziók mind biztonsági kockázatot jelentenek. Az elavult rendszerek nem kapnak frissítéseket és biztonsági javításokat, ezért az ilyen weboldalakat könnyebb feltörni és adatot lopni róluk, hozzáférhetnek a weboldaladon tárolt személyes adatokhoz, felhasználói fiókokhoz, banki adatokhoz vagy más érzékeny információkhoz. Az ilyen támadásoknak rád nézve is káros következményei lehetnek, hiszen a felhasználóid bizalmukat veszthetik és rontja a hiteledet. Nagyon fontos, hogy folyamatosan figyeld a weboldaladat és a szükséges frissítéseket elvégezd. Ne feledkezz meg a rendszeres biztonsági mentésekről sem. Ha bármi történne, könnyen vissza tudod állítani az oldalad ezek segítségével.

Legyen SSL tanúsítvány a honlapodhoz. Mi azaz SSL? Az SSL tanúsítványok arra szolgálnak, hogy létrejöhessen egy biztonságos, titkosított csatorna a kliens és a szerver között. Bizonyos információk átvitelének titkosítás alatt kell történnie, hogy kizárjuk az adatok kiszivárgását. SSL tanúsítvánnyal adataink titkosításon esnek át, mielőtt azok az interneten keresztül átvitelre kerülnének. A titkosított adatot csak a célszerver képes lefordítani. Ez biztosítja, hogy a weboldalon megadott adatainkat nem tulajdoníthatják el. Valójában ez egy technikai beállítás, ami felhasználói szemmel annyit jelent, hogy a domain neved előtt a http:// protokoll helyett https:// fog szerepelni. Viszont arról árulkodik, hogy neked fontos a látogatók adatainak a biztonsága. És hát a Google sem szereti az SSL nélküli oldalakat.

Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen lépéseket kell tenned vagy milyen feladatokat kell elvégezned a weboldalad biztonságának növelése érdekében, mindenképpen érdemes egy szakemberrel átnézetned. A megfelelő karbantartással, odafigyeléssel, rendszeres frissítéssel elkerülhetőek a biztonsági kockázatok.

Összegzés

Fontos, hogy szem előtt tartsd, hogy a weboldalad nem pusztán egy technikai megoldás, hanem egy nagyon fontos marketingeszköz a vállalkozásod stratégiájában. Az elavult weboldal számos hátrányt jelenthet számodra:

  • a rossz felhasználói élmény csökkenti a látogatók számát, ezáltal kevesebb potenciális ügyfélhez vagy vásárlóhoz jutsz el
  • kevés lesz a konverzió a honlapodon
  • rontja a bizalmat és a hitelességet
  • a Google sem szereti, így nem fogsz jó helyen megjelenni a találati listában

A cikkben igyekeztem összeszedni a legfontosabb problémákat, amik egy elavult weboldalnál jelentkezhetnek. Ezek segítségével el tudod dönteni, hogy mennyire érett meg a honlapod az átalakításra, az újragondolásra. Ha tanácstalan vagy, hogy merre indulj el és hogyan kellene átalakítani a weboldalad, hogy az a modern trendekhez és a felhasználók elvárásaihoz illeszkedjen, akkor érdemes megismerkednek a redesign szolgáltatásunkkal. Nem csak abban segítünk, hogy szép legyen az oldalad, hanem abban is egy jól átgondolt stratégia rész legyen. Ne hagyd, hogy a régi és elavult weboldalad a sikereid útjába álljon! Aknázd ki a honlapodban rejlő lehetőségeket!

Szólj hozzá!