Wordpress weboldalad biztonsága

Hogyan növeld WordPress weboldalad biztonságát?

Ha saját magad is készíted a weboldalad, vagy esetleg valaki más készíti neked, de utána egyedül viszed tovább, az oldalad biztonságára mindenképpen érdemes figyelmet szentelned. Néhány alap dolgot szeretnék most megosztani veled, amivel tudod növelni WordPress weboldalad biztonságát. Ha utolsó simításként elvégzed ezeket a feladatokat, illetve rendszeres időközönként szakítasz pár percet a karbantartásra, akkor jó eséllyel elejét tudod venni a nem kívánt problémáknak. 

Milyen feladatokat végezz el már a telepítéskor és a beállítások alkalmával?

  • WordPress telepítéskor a tábla előtagot mindig változtasd meg (alapértelmezett: wp_)!
  • Ne használd az admin felhasználó nevet és válassz erős jelszót!
  • Tipp a jövőre nézve: időközönként változtasd meg a jelszavad!

Milyen bővítményeket használj az oldaladon, amivel tudod növelni a honlapod biztonságát?

  • Használj megfelelő bővítményt a biztonság fokozására, javasolt bővítmény: WordFence
  • Mindig készíts mentést weboldaladról, javasolt bővítmény: Updraft Plus
  • Használj spamszűrőt, javasolt bővítmény: Antispam Bee

Mielőtt publikussá teszed az oldalad, végezd el ezeket a feladatokat!

  • Változtasd meg a belépési URL-t, javasolt bővítmény: WPS Hide Login
  • Minden bővítményt és sablont törölj, ami nem használsz, felesleges. Vannak olyan bővítmények, amiket csak egy adott feladat elvégzésére használunk. Ha ezzel megvagyunk és nincs már rá szükségünk, akkor kapcsoljuk ki és töröljük.

Mire figyelj miközben készíted a weboldalad? Mivel tudod növelni a weboldalad biztonságát?

Igyekezz a bővítmények számát minimálisra csökkenteni. Egy jól megválasztott építőbővítménnyel sokat ki tudunk váltani. Ilyen ugye az Elementor például. De több ilyen jellegű bővítmény is van, mint a Themify vagy a Divi saját építője. A sok bővítmény esetében az is előfordulhat, hogy “összeakadnak”, “zavarják” egymást. Ilyenkor jól el lehet szöszölni vele, hogy kiderítsd, melyik a ludas. Minden egyes bővítmény egyben biztonsági rés is az oldaladon. 

Azt is figyelembe kell venni, hogy vannak olyan bővítmények, amelyek nagyon erőforrás igényesek, és ezáltal lassíthatják az oldalad. Jól meg kell választani, hogy mivel dolgozol. 

Karbantartási feladatok, amik növelik WordPress weboldalad biztonságát

  • Bővítmények frissítése: amikor bővítményt választasz figyelj arra, hogy legyen hozzá folyamatos frissítés. Tehát, ha azt látod, hogy már 1 év is eltelt a legutóbbi frissítés óta, akkor válassz helyette másikat. A telepített bővítményeket pedig mindig tartsuk frissen! Én általában hetente egyszer ellenőrzöm a bővítményeket, ilyenkor végzem el a frissítéseket is.  
  • Végezd el a sablonok és a WordPress frissítését is!

Szeretnéd tudni, hogy a Te oldalad hogy teljesít? Milyen változtatásokat kellene eszközölnöd, hogy növeld a hatékonyságát? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot! Mi kielemezzük és megoldási javaslatokat is teszünk!

Szólj hozzá!