Képek optimlaizálása weboldalra

Hogyan optimalizáld a képeidet a weboldaladra

Milyen képeket használj az oldaladon és honnan szerezd be őket?

Amikor képes anyagot gyűjtesz az oldaladra, akkor mindenképpen érdemes néhány szempontot figyelembe venned. Mik ezek?

Minőség: mégiscsak egy vizuális műfaj az online megjelenés, tehát nem árt, ha minőségi képekkel dolgozol. Ha saját képekkel szeretnéd megtölteni, akkor azt készítse profi fotós. Ha nincsenek saját képek, akkor jönnek a stock fotók.

Jogdíjak: arra is figyelned kell, hogy a képek, amiket felhasználsz jogtiszták legyenek. Rengeteg oldal van, ahol jó minőségű, jogtiszta stockfotókat lehet beszerezni. Ha nem fér bele a keretbe, hogy megvásárold, akkor válaszd az ingyenes gyűjteményeket. De semmi esetre se a Google képtalálataiból mentegess!

Stílus, harmónia: a válogatásnál ügyelj arra is, hogy a képek összhangban legyenek az arculatoddal, a stílussal. 

Ingyenes stockfotó-lelőhelyek

Tehát egy weboldalnak, de akár egy blogbejegyzésnek vagy egy Facebook-posztnak is kiemelkedő eleme a jó minőségű képi anyag. A webáruházakról nem is beszélve, bár ez esetben mindenképpen a saját fotót javasolnám, amit egy profi termékfotós készít el neked.

Na de akkor lássuk:

Kabooom Pics

Ingyenes fényképek széles választéka, olyan kategóriákban, mint az építészet, a divat, az ételek, tájképek és még sok minden egyéb


Negative Space 

Ezen az oldalon a stock fotókat külön témákra bontva találhatod meg, illetve a keresősáv segítségével célirányosan is rákereshetsz.


Death to Stock

Ingyenesen kipróbálhatod az oldalt, ha már unod a folyton visszatérő stock fotókat. Itt olyanokat fogsz találni, amiket máshol nem.


Pixabay

Ezen az oldalon különböző méretben is le tudod tölteni a képeket. Azt szeretem még ebben az oldalban, hogy itt vektorokat is lehet találni.


Pexels 

Ezen az oldalon a legjobb minőségű ingyenes fotókat válogatják össze.


New Old Stock 

Igazi csemege …. különleges régi fotók az egyedi témákhoz.


Ha összegyűjtötted a képeket, akkor még korántsem ért véget  feladatot.

Képek optimalizálása a weboldalra

Soha ne felejtsd el a képek méretét optimalizálni, mert nagyon tudják lassítani az oldalt.

Az első lépés az legyen, hogy elnevezed a képeidet megfelelően. Ez mit jelent? 

  • Ne használj ékezeteket!
  • Tegyél bele kulcsszavakat!
  • Kötőjellel kapcsold a szavakat!
  • Ne használj különleges karaktereket!

A következő lépés legyen a méretezés. Nagyon oda kell figyelni, hogy milyen méretben teszed fel a honlapodra a képi anyagokat. Tehát ha letöltesz egy szép stock fotót hatalmas méretben, azt nem érdemes abban a formában feltenni a weboldalra, mert iszonyatosan le fogja lassítani. Mindenképpen méretezni és tömöríteni is érdemes. Vegyünk egy példát: egy nagyméretű stock fotó mondjuk 6000×4000 pixel széles, kb 20 MB. Ha mondjuk magazint vagy katalógust szerkesztek nyomtatásra, akkor kell egy ekkora kép, de ha egy weboldalra teszem, akkor ez tök fölösleges. Általában egy 1920 pixel széles kép elegendő teljes oldalas nyitóképnek, háttereknek. Viszont, ha szöveg mellé teszed be, vagy blokkokba illeszted be, akkor 400-600 pixel széles is elgendő.

Mutatok most neked két ingyenes eszközt, amivel képeket tudtok átméretezni és tömöríteni.

Képméretezéshez: https://pixlr.com/x/

Tömörítéshez: https://tinypng.com/

Szólj hozzá!